< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Zirās bija labi apmeklēta Sēņu diena

Zirās bija labi apmeklēta Sēņu diena

2023-09-11, 16.00

Interesantu un izzinošu pasākumu Zirās sarīkoja tautas nama vadītāja Baiba Grīniņa un bibliotēkas vadītāja Linda Misiņa. Tā kā Zirās dzīvo aktīva Latvijas Mikologu biedrības dalībniece Līga Jēka, tautas namā notika pasākums “Sēņu dienas novados 2023.”

Kultūras iestādes zāle bija pārvērsta par tīkamu meža stūrīti, jo uz galdiem izvietotajās sūnās bija novietotas dažnedažādas sēnes. Kopā bija pārstāvētas aptuveni 300 sugas. Tur gozējās pūpēži, mušmires, arī tīmeklenes, pienaines, piepes u. c. Daudzi izstādes apmeklētāji pievērsa uzmanību nesen popularitāti ieguvušajai dzīslkāta bekai.

Pasākumā laikā varēja apskatīt izstādes “Sēnes fotogrāfijās”, “Sēnes Latvijā”, “Sēnes it visur”. Aptumšotā telpā, uzspīdinot noteiktām sēnēm ar lukturīti, varēja redzēt, kā tās spīd. Bērni labprāt veica dažādus uzdevumus, bija iespēja piedalīties loterijā, laimējot biļetes Latvijas Dabas muzeja apmeklējumam.

Latvijas Mikologu biedrības valdes loceklis Ivo Treide uzteica Līgu Jēku par viņas plašajām zināšanām sēņu pasaulē, turklāt zireniece ir aizrāvusies ar interesanto organismu fotografēšanu. Lai noteiktu, kāda sēne atrasta, nepietiek, ja to nofotografē tikai no augšas – vajadzīgi vairāki rakursi. Visi Sēņu dienā satiktie eksperti uzsvēra – ja ir kaut mazākās šaubas par to, vai atrasts ēdams eksemplārs, tas jāatstāj tur, kur atrasts, nevis jānes mājās, lai, riskējot ar savu dzīvību, pagatavotu maltīti.

Zirās darbojās filmēšanas grupa, kura uzklausīja klātesošo stāstus par sēņošanas ieradumiem. Uzfilmētais materiāls tiks iesniegts Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē, jo ir vēlme sēnēm piešķirt nemateriālā kultūras mantojuma statusu.

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm